Min hälsoresa

För lite mer än tio år sedan fick jag diagnosen Hashimotos tyreoidit. Den här bloggen handlar om min hälsoresa, min vardag och mitt intresse för kost och hälsa . Jag lägger främst upp paleorecept inom det autoimmuna protokollet, men även ”vanliga” paleorecept kan förekomma.
Hösten 2006 blev jag diagnosticerad med Hashimotos tyreoidit. Jag fick mitt första barn i oktober 2005 och började uppleva de första symtomen (extrem trötthet, håravfall och hjärndimma) under vår/sommar 2006. Fick Levaxin utskrivet på VC, men upplevde inte att mitt mående förbättrades nämnvärt. Läkaren på vårdcentralen remitterade mig dock till kirurgen på grund av en lätt förstorad sköldkörtel. Där fick jag diagnosen Hashimotos tyreoidit och lyckades tjata till mig Liotyronin. Blev inte mycket bättre av kombinationen Levaxin och Liotyronin heller tyvärr.
Att ha ett litet barn att ta hand om och samtidigt må så otroligt dåligt som jag gjorde, var fruktansvärt. Jag minns att jag, på morgonen när jag vaknade, brukade längta till kvällen så jag skulle få sova igen.
Jag upplevde inte att vården tog mig på allvar. De tittade endast på provsvaren, som låg inom referens, och sade att jag mådde bra. Trots att jag framhärdade och berättade hur trött jag var, att jag fortsatte att tappa hår och inte orkade med någonting.
Jag förlorade mitt sociala liv! Upplevde att det var extremt påfrestande att umgås med andra än de närmaste i familjen. Nya bekantskaper var otänkbart. Jag klarade inte av att vara social och utåtriktad. Att gå på fester och andra sociala tillställningar ville jag absolut inte. Om jag ändå gjorde det fick min sambo sköta allt prat och socialisering . Jag satt tyst bredvid…
Det har tagit åtskilliga år för mig att återfå en del av min hälsa. Vägen har varit krokig och bestått av oändligt mycket sökande på internet och i olika forum. Till slut kom jag i kontakt med en finsk läkare som använde sig av naturligt sköldkörtelhormon från gris. Hon använde också vitaminbehandling och jag gjorde även ett salivtest på binjurefunktionen. Under min tid som hennes patient upplevde jag hälsoförbättringar, men jag kände aldrig att jag mådde helt bra. Sedan gick hon i pension och jag blev återigen ”lämnad ensam”. I förtvivlan över att inte längre få naturligt hormon utskrivet beställde jag på nätet. Konsulterade senare en annan läkare jag kom i kontakt med och fick dhea utskrivet. Det hjälpte mig en del, men jag hann aldrig utvärdera ordentligt innan jag blev gravid igen.

I februari 2011 fick jag mitt andra barn. I maj 2011 lade jag om min kost och började äta lchf. Den första veckan var rena avgiftningen, jag mådde otroligt dåligt. Därefter vände det! Jag började känna mig mer ”normal” igen. Återfick livsglädjen och hjärndimman började lätta! Kände äntligen igen mitt gamla jag.
På våren 2015 slutade jag med mejeriprodukter och övergick till en paleoinriktad kost och upplevde ännu en liten förbättring. Inte samma ballongmage och kanske ännu lite piggare. Det mest påtagliga var nog att körtlarna i brösten slutade ömma innan mens! Dessutom kände jag att kroppen mådde bättre utan mejerier.
Alla symtom försvann dock inte. Jag tappade fortfarande onaturligt mycket hår och upplevde bland annat att jag var väldigt lättirriterad och lättstressad. Började även att få andra problem i form av svamp i hårbotten och på kroppen. Jag kände mig allmänt svullen och var oförklarligt dålig i magen till och från. Till på köpet hade min mens börjat bli oregelbunden.
Min strävan att försöka bli ”frisk” gjorde att mitt intresse för mat och hälsa ökade markant. Jag letade efter poddar om hälsa och paleo och surfade efter paleoinriktade recept. Jag hittade en oerhört informationsrik och heltäckande podd, 4health, om allt som rör kropp och hälsa, ända ner på micronutrientnivå. Där kom jag i kontakt med begreppet funktionell medicin (där man söker de underliggande orsakerna till hälsoproblem och behandlar dessa. I motsats till konventionell medicin där man endast lindrar symtomen) och läkaren Peter Martin i Göteborg. I mars 2016 besökte jag hans praktik Funmed för första gången. Med hans hjälp och med omläggning till autoimmun paleokost (modifierad variant av paleo vid autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska tillstånd i kroppen där man är extra strikt med kosten och utesluter en mängd inflammationsskapande livsmedel) vågar jag äntligen tro på att jag kan återfå min hälsa och må mitt bästa jag!

 

Annonser

2 thoughts on “Min hälsoresa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s