Jun Kombucha/Jun dryck aip


Ingredienser:
2 liter kokande vatten
2 tepåsar grönt te/1 msk grönt te (grönt te utan smak)
0,6 dl eko honung
2 dl startvätska (köpt eller från tidigare bryggning)
Stor glasburk minst 3 l
Junscoby

Gör så här:

Första fermenteringen (K1):
Koka upp 2 l vatten och häll upp i glasburken. Lägg i teet och låt dra minst 15 min. Ta upp teet och rör i honungen medan vattnet fortfarande är varmt. Rör tills honungen lösts upp och ställ glasburken i ett kallt vattenbad, tills temperaturen sjunkit till 25 grader eller lägre. Det är viktigt att vätskan inte är för varm, eftersom scobyn dör vid för hög temperatur. Häll i startvätskan och junscobyn. Lägg en handduk, kaffefilter eller hushållspapper över öppningen och spänn fast med ett gummiband. (Jäsningsprocessen behöver syre, så stäng inte med ett lock, men den måste skyddas från flugor och damm). Ställ burken i rumstemperatur, gärna nära ett element eller ovanpå kyl/frys i 10-14 dagar. Ju längre den står desto sur-syrligare smakar den.

Efter 10-14 dagar häller du upp jundrycken på flaskor, sparar junscobyn och minst 2 dl vätska för nästa omgång, i ett kärl eller skål och börjar om från början.

Du kan nu välja att smaksätta din dryck i en andra fermentering (K2) eller ställa in den i kylen och dricka den som den är.

Andra fermentering (K2):
Tryck ner små bitar av frukt, bär, blad, kryddor eller annan smaksättning (den här gången använde jag ingefära och citron) och stäng med ett lufttätt lock. Ställ i rumstemperatur i tre dagar. I den här processen bildas kolsyra, så ”pys” din dryck varje dag för att förhindra en explosion. Efter tre dagar silar du av din dryck och ställer den i kylen. Om du fått en bebisscoby kan du påbörja två fermenteringsprocesser eller så ger du bort den, tillsammans med 2 dl startvätska.

Annonser

4 thoughts on “Jun Kombucha/Jun dryck aip

  1. Hej! Hur får en tag på själva ”motorn” – scuby? Finns det att köpa i hälsokostbutiker eller gör en den själv?
    Jag är f u l l k o m l i g novis, men har hittills inte ogillat någon kombucha jag smakat och vill så himla gärna göra själv eftersom jag är övertygad att det hjälper mig med min sjukdom/syndrom EDS (Ehlers-Danlos syndrom).
    Hoppas på snabbt svar! 😽

    Gilla

  2. Hej!
    Jag har försökt göra en Scooby från början men är osäker på om den är duglig, använde grönt te men det var teflingor i vätskan kvar, så det såg lite konstigt ut. Vet inte om man vågar använda den!
    Du har möjligtvis inte någon kvar? 🙂 betalar såklart porto och embalage.
    Mvh Sandra

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s