Syrade rödbetor med ingefära och vitlök aip

Ingredienser:
6-7 rödbetor (skalet kvar)
En bit (ca 2,5 cm) färsk ingefära
3-4 vitlöksklyftor (antal beroende på storlek och hur stark smak du vill ha)
Salt ca 15g/kg grönsaker

Gör så här:
Skölj av rödbetorna och riv dem på rivjärn eller i hushållsassistent. Riv ingefäran på ett rivjärn. Lägg de rivna betorna i en skål. Salta ordentligt och knåda in saltet med händerna. Blanda därefter i den rivna ingefäran och pressa i vitlöken. Blanda ihop och pressa sedan ner allt i en glasburk. Se till att vattnet som bildas när saltet blandats med ingredienserna täcker ordentligt. Lägg en tyngd överst (jag använde vikta vitkålsblad) och stäng locket. Ställ mörkt (ex under en pappåse eller i ett mörkt rum) i rumstemperatur i 14 dagar. Lufta 2:a, 4:e och 6:e dagen genom att snäppa upp locket och sedan stänga igen. I den här delen av jäsningsprocessen bildas koldioxid, så se upp för sprutande vätska när du luftar. Jag förvarar burkarna i en återförslutningsbar plastpåse. När jag öppnar locket gör jag det utan att öppna själva plastpåsen. Efter 14 dagar är det i princip färdigt, men det blir en godare smak om grönsakerna får stå ca 10 dagar i ungefär 15 grader. Därefter ställs de in i kylen och är redo att ätas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s