Vattenkefir (en probiotisk dryck)


Ingredienser:
Första fermenteringen:
1 l vatten
4 msk råsocker
ca 2 msk vattenkefirgryn

Andra fermenteringen:
Valfri smaksättning. Jag använde hallon och blåbär.

Gör så här:
Första fermenteringen:
Koka två dl vatten, som du häller i en glasburk som rymmer en liter (du kan också fördela det på två burkar). Blanda därefter ut sockret i vattnet. Häll sedan i resterande åtta dl vatten. Lägg i vattenkefirgrynen när vätskan är ljummen eller svalare. Sätt hushållspapper med gummisnodd över öppningen och låt fermentera i 24-48 timmar (ju längre desto mindre socker kvar i slutprodukten. Max 72 timmar annars kan grynen svälta).

Andra fermenteringen:
Sila av grynen och häll över vätskan i nya burkar. Lägg grynen i ny vätska (första fermenteringen) och börja på en ny omgång.
Smaksätt den fermenterade vätskan med ex hallon och blåbär. Låt stå i rumstemeratur i 4-5 dagar för en andra jäsning. I den här processen bildas en viss mängd kolsyra, så var noga med att lufta varje dag.
Efter 4-5 dagar silas smaksättningen bort. Häll upp vätskan i glasflaska och ställ i kylen. Drycken håller ca två veckor i kylskåp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s