Syrad vitkål med morötter (modifierad aip)


Ingredienser:
1 medelstort vitkålshuvud
2-3 morötter
salt
Kummin (ej aip)
Enbär (ej aip)
Glasburk med snäpplock

Gör så här:
Strimla vitkålen fint, men spara 2-3 blad att ha som tyngd högst upp i burken. Riv morötterna. Lägg allt i en stor skål och salta. Krama in saltet i grönsakerna och vänta tills det börjar vätska sig. Krydda med kummin och enbär. Pressa ner allt i en glasburk. Fyll tills vätskan nästan når kanten på burken. Vik ihop de sparade vitkålsbladen och se till att vitkål och morötter ligger under vätskan. Stäng locket och ställ mörkt (ex under en pappåse eller i ett mörkt rum) i rumstemperatur i 14 dagar. Lufta 2:a, 4:e och 6:e dagen genom att snäppa upp locket och sedan stänga igen. I den här delen av jäsningsprocessen bildas koldioxid, så se upp för sprutande vätska när du luftar. Jag förvarar burkarna i en återförslutningsbar plastpåse. När jag öppnar locket gör jag det utan att öppna själva plastpåsen. Efter 14 dagar är det i princip färdigt, men det blir en godare smak om grönsakerna får stå ca 10 dagar i ungefär 15 grader. Därefter ställs de in i kylen och är redo att ätas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s